Random post

Home » » Inilah 10 Jenis Kucing Termahal Di Dunia

Inilah 10 Jenis Kucing Termahal Di Dunia

 
Kucing adalah makhluk yang indah di dunia. Kucing adalah haiwan peliharaan yang paling dicintai di rumah dan persekitaran. Kucing,juga dikenali sebagai kucing rumah atau housecat untuk membezakannyadari kucing lain dan felids, adalah mamalia karnivor kecil yangdihargai oleh manusia untuk persahabatan dan kemampuannya untuk memburukutu dan hama rumah.

Kucing telah dikaitkan dengan manusia lebih kurang 9.500 tahun, dan pada masa ini kucing paling popular didunia. Ketika membuat keputusan untuk memiliki binatang peliharaan, 10 jenis kucing berikut adalah paling popular.

Kucing lucu, baik, dan dianggap jinak bagi kanak-kanak.Sebenarnya,kucing adalah binatang peliharaan mudah dipelihara.Kucing adalahsahabat yang sempurna. Kucing tidak memerlukan banyakdari pemiliknya.Kucing hanya harus teratur diberi makan. Kucing juga memerlukankantempatberlindung.

1. Persian cat
Persiaadalah seekor kucing berbulu panjang yang dikenali dengan wajah bulatdan mulut pendek. Universal peringkat nombor satu jenis yang palingpopular kerana sangat penyayang dan setia.

Salah satu jenis kucing tertua, namanya sempena nama tempat asalnya, Persia (Iran). Diakui olehfancy kucing sejak akhir abad 19, diperkenalkan pertama kali oleh England , dan oleh penternak Amerika selepas Perang Dunia Kedua.Di Britain, dipanggil seniman atau pemain muzik klasik Persia.

Walaupun Persia mempunyai harga yang tinggi dan perlu rawatanpemeliharaan setiap hari, ini lebih dari diganti denganpersonaliti, tetapi bulunya boleh menjadi mimpi buruk untuk dikekalkan. Kadang-kadang tumbuh sehingga 3 inci panjangnya! Persiamemerlukan persekitaran yang nyaman untuk merasa aman.

2. Siamese cat
Siameseadalah salah satu yang pertama jelas diakui kucing keturunan Oriental.Asal namanya Siamese tidak diketahui, tetapi diyakini berasal dariAsia Tenggara. Kucing ini berkembang biak dari Siamese Moden menunjukkan rapi, ramping, bergaya, fleksibel dan badan berotot.

Kepala berbentuksegitiga, dengan mulut kecil. Mata berbentuk almond dan cembung. Bulu pendek, berkilat, halus, lembut, padat dan sesuai dengan badan.Siamesedikenali dengan skema warna khas yang tajam. Seekor kucing Siameseselaluingin menjadi tarikan perhatian.


Kucing ini ingin diperhatikan.Kucing inisangat mudah berinteraksi, berbunyi dengan suara serak untukperhatian atauhanya untuk diajak berinteraksi! Kucing ini cenderung mendapat perhatian ramai atau kuat menangis jika anda mengabaikannya.


Kucing ini ramping dancergas dengantelinga yang besar. bulu yang pendek danterletak berhampiran dengankulitnya. Kucing ini suka dibelai, dan sangatsetia dan rapat denganseseorang. Kucing ini sangat cerdas dan penuhkasih sayang...

3. The Maine Coon catTheMaine Coon mempunyai struktur tulang yang besar, dengan bentuk badan persegi, dan bulu panjang menjalar dibadannya. Pembiakkannya dapat dilihat dalam berbagai warna dan dikenali melalui kecerdikannya.

Maine Coons adalah salah satu jenis dalam negeri terbesar.Bagikucing jantan kebanyakan berat badannya 12-18 paun, pada beratbetinanya biasanya 10-14. Kucing ini kuat, lembut dan penuh kasih denganbulu panjang tetapi tidak memerlukan banyak berhias seperti Persia.

Kucing ini baik akan membuatkan sangat aman dengananak-anak. Malah menjadi tambahan yang sangat setia kepada keluarga.

4. Abyssinian catTheAbyssinian adalah jenis kucing peliharaan dengan bulu dicipta sebegitu menarik.Ada banyak cerita tentang asal-usulnya, sering kucing ini berguling di Mesir,tetapi asal-usul yang sebenarnya tidak pasti.

The Abyssinian telahmenjadi salah satu yang paling popular keturunan kucing bulu pendek diAmerika Syarikat. Bulu separa-panjang, padat, dan lembut untukdisentuh. The Abyssinian mempunyai bulu yang luar biasa cukup untukmenarik perhatian.

Setiap bulu mempunyai warna asas dengan tiga atauempat jalur berwarna gelap,bulu berwarna lebih terang pada akar berhampiran kulit,dan gelap "ticking" warna di hujungnya. Abyssinians sangat aktif, sibukdan lucu, dan kucing ini menyayangi manusia.


5. Ragdoll catTheRagdoll adalah salah satu jenis kucing peliharaan terbesar dengan bentuk badan tegap, tapak kaki besar dan seimbang. Kucing ini berkembang biakdengan mata biru dan bulu colorpointyang berbeza. Ini adalah kucingsemi-artis besar dan berotot dengan bulu yang lembut dan halus.

Dikembangkan oleh penternak kontroversial Amerika Ann Baker, yang terbaikadalah dikenali dengan sifat yang jinak dan tenang dan sifat kasihsayang.

Kucing ini sangat lembut,santai danpenuh kasih sayang. Ragdoll yang sempurna untuk peliharaan di rumah atau di mana-mana.Kucing ini begitu jinak sebaliknya berbahaya untuk ditinggalkan di rumah sendirian kerana kucing ini tidak dapat mempertahankan dirijika diserang haiwan lain.

6. The Exotic Cat

TheExotic Shorthair mempunyai sifat lembut dan tenangdari Persia, tetapi lebih hidup dari keturunan kucing berbulu panjang itu.Sifat ingin tahu dan suka bermain, kucing ini mesra terhadap kucing dananjinglainnya. Kucing ini jarang mengeluarkan bunyi. Kucing ini tidaksukaditinggalkan sendirian, dan memerlukan kehadiran tuannya.

Kucing ini cenderung untuk menunjukkan kasih sayang lebih dan kesetiaan dariketurunan paling dan menjadikan pusingan hidup kucing yang sangat baik. sifat kucing yang tenang dan stabil membuat kucing ini sesuai untukpenduduk bandar.
Meskipun demikian, Exotics mempunyai beberapa warisan tenaga dari keturunan kucing berbulu pendek Amerika dan seringmampu memburu tikus.

7. Savannah Cat

Savanadianggap salah satu jenis yang lebih besar dari kucing peliharaan.Padangrumput tinggi dan ramping membangun memberikan penampilan ukuranlebihbesar dari berat biasanya. Kucing ini merupakan kacukansilangantara kucing serval dan kucing rumah.

Savana umumnya dibandingkandengananjing dalam kesetiaan, dan kucing ini akan mengikuti tuannya di sekitar rumah seperti juga anjing. Savana juga dapatdilatih untukberjalan di atas tali, dan malah menyambut tetamu.

Savanadilaporkan sebagaisangat sosial dan mesra dengan orang-orang baru, dankucing lain dananjing, sementara yang lain ada bersembunyi ataukembali mendesis dan marah ketika melihat orangasing.

Paparanterhadap orang lain dan haiwan peliharaan yang palingmungkin faktorkunci dalam sosialisasi sebagai kucing Savana membesar.Savana tidakmempunyai masalah sifat yang akan dikaitkan dengan asas kucinglebih pemalu dan / atau agresif hybrid. Savana yang sangatingin tahu,dan telah dikenali masuk ke dalam segala macam hal.


Kucing inisering belajarbagaimana untuk membuka pintu dan almari, Savanamerupakan kucingyang tidak takut dengan air di mana banyak orang akan mandiatau malah terjun dalam air. Beberapa pemilik kucing juga mandidengan kucing Savana.

8. Burmese Cat


Burmadianggap sebagai kucing bulu pendek asing di Amerika Syarikat. Warna mata kucing ini diterima untuk berkembang biak dengan mata berwarna emas ataukuning.

Walaupun antara pembiakan dengan Siam dapat mengakibatkan biruatau hijau. Mata biru atau nyata ("aqua") mata, secara genetik mungkinkucing asli di Burma.

Badan ini dikenali kerana berkilau, dengan satinfinish. Seperti kebanyakan kucing berbulu pendek, tidak memerlukan rawatan tambahan. kucing Burma cenderung vokal seperti Siam. Kucing boleh benar-benar terikat dan percaya dengan tuannya.

9. Manx CatTheManx adalah jenis kucing dengan mutasi semulajadi tulang belakang. Mutasiini ekornya lebih pendek, sehingga dalam banyak-banyak ekor panjang kurang yang beekor.

Banyak Manx mempunyai rintisan "kecil" ekor, tapi kucingManx terkenal sebagai sepenuhnya ekor, ini adalah karakteryang membezakan dari keturunan dan jenis badan kucing mutasi genetik. ParaManx dikatakan pemburu unggul dan dikenali untuk menangkap mangsa yanglebih besar malah ketika masih muda.

Kucing ini sering dicari olehpetani dengan masalah haiwan pengerat seperti tikus. Kaki belakang Manx lebihpanjang daripada kaki depan, menciptakan satu henjutan yangberkesinambungan dari bahu ke punggung kucing memberikan penampilan yang kuat.

Telinga kucing lebih kecil dari keturunannya dan Manx bolehada dalam pelbagai warna, termasuk Tortoise-shell, Tabby, Calico, dansemua warna bulu padat. Kepala yang bentuknya bulat, dan seringkalisangat ekspresif, dengan mata lucu dan hidung kecil.

1 comments:

  1. cute2 lah kucing2 ni...... like like.....
    suka tgk2.....

    ReplyDelete

Fb Like

Followers

Blogged.my